vrijdag 17 oktober 2014

herfst in kabouterland

De herfst is in het land, kastanjes vallen , blaadjes dwarrelen naar beneden en wij...wij doen onze laarzen aan en gaan op stap.

Onze eerste zoektocht is er eentje naar stokken. Normaal gezien laten we die liggen, maar nu nemen we ze mee om te schilderen. Onderweg wordt er veel gespeeld en muziek gemaakt met de stokken.
We bouwen in de kleine zaal ons kabouterdorp met paddenstoelenzitjes en een bibliotheek. Maar eerst moeten we zand aanvoeren om onze parasol vast te zetten.
Ons dorp is klaar dus tijd om met de gevonden stokken te schilderen. Om veel ruimte te hebben doen we dat buiten op de speelplaats. Daarbij hebben we wel veel gemorst en gekliederd....Onze tweede uitstap is naar het bureau van mr De Leeuw...ooeeeee. We gaan daar kastanjes rapen en brengen onze Leeuw een bezoekje. Die speelt voor ons een liedje op zijn gitaar en zingt er een lied bij. Wel een beetje een raar liedje vinden de kindjes.
Met die kastanjes gaan we door de verf naar elkaar rollen en ja rollen doen ze hoor. Al is het meer op de grond dan op ons blad, oeps.


We gebruiken daarbij ons zelfde blad als dat waar we op schilderden met stokken. Zo maken we een herfstschilderij in verschillende stappen. Schilderen met takken, rollen met kastanjes, blaadjes maken met afdrukken van ons handjes en stappen met de laarsjes aan.

We spelen in de klas aan onze herfsttafel, lezen boekjes over kabouters en spelen met plasticine...

Spelen poppenkast met de dieren uit het bos en dikke spinnen..
En gaan buiten samen met de kindjes van juf Natalie op zoek naar de kabouterschat... en weet je wat de schat is........lekkere kaboutersnoepjes.We tekenen onze eigen herfstboom en kleuren er blaadjes aan. De juf zegt wel dat we een dikke stam moeten hebben en allemaal takken....


We puzzelen met juf en leren goed naar de prent te kijken. We doen een omloop bij juf Zoë en allerlei spelletjes. We lezen verhaaltjes over Jules en de herfst, Karel in het bos, De eekhoorn, de kabouter die niet op reis wilde en maken kennis met de juf haar vriendje " Reminentje". Die woont in een holle boom in het bos en zorgt voor de zieken en gewonde dieren. En af en toe drink hij samen met de juf een kopje thee.
En er zijn kindjes die hem blijkbaar ook al gezien hebben.

We zingen het liedje van de paraplu en natuurlijk willen ze in de zaal het liedje zingen onder een echte paraplu.

 Liedjes in ons thema:

REGEN
Met mijn paraplu en regenjas
loop ik door het natte natte gras
ik zie een grote regenplas
ik spring    en kijk   mijn jas is nat
( uit Dag Jules )

KABOUTERS
 
paddenstoelen in het bos
paddenstoelen naast het mos
paddenstoelen groot en
paddenstoelen klein
zouden dat de huisjes van
kabouters zijn

paddestoelen met een schouw
in de vroege ochtenddauw
pinnemutsen groot en
pinnemutsen klein
zouden pinnemutsen van
kabouters zijn

pompompom pom pom ...

paddenstoelen overal
en met de juiste lichtinval
zie je de kabouters
in de tuin
( cd Kapitein Winokio in de herfst )

DE SPIN
 
Een dikke spin zit in mijn kamer
wacht waar is mijn hamer
ik klop die spin helemaal dood
want ze is ze groot

maar allé wa doe de gij nu
't is een lieve kleine spin
pak nen handdoek zet ze buiten
en ze komt er niet meer in
( cd Kapitien Winokio in de herfst )