zaterdag 25 april 2015

De dierentuin

De dierentuin!!!
Wanneer je met jouw kleuter naar de Zoo van Antwerpen zou gaan of al eens geweest bent, is dat een enorme belevenis voor hem/haar. Alles is zo immens groot en overweldigend! Wel misschien juist daarom zagen wij, juf Natalie en ik, het ook nogal GROOT in! Wij hebben geprobeerd om de kleuters ook weg te blazen van hun stoel door heel veel grote dieren te maken! We hebben super veel werk gehad maar we zijn wel geslaagd in onze opdracht! Het waren drukke weken maar we hebben er allemaal veel van genoten en opgestoken.
We zullen jullie even uitleggen in welke stappen onze "vrie wijze dierentuin" tot stand is gekomen.

Eerst en vooral zijn we alle dieren die jullie hadden meegebracht gaan bestuderen, vergelijken, sorteren,..... en ik zeg het jullie, het was een dierentuin op zich!!! Dank u om zoveel mee te brengen.
 

 
 
 Ook was het leuk dat er verkleedkostuum waren om ons eens echt beestig te kunnen uitleven. De één als tijger, de ander als aap en soms met tussenkomst van de dierenverzorger.
 
 
 In de grote zaal werd er duchtig gespeeld samen met de kleuters van juf Natalie. Daarbij werd niks vergeten. De dieren moesten verzorgd worden, het terrein moest onderhouden worden. Dus ja ook kaka moest opgeruimd worden. Gelukkig hadden we laarzen, kruiwagen en overal.
 
Ook leuk was dat de kleuters tijdens gezamelijke knutselactiviteiten mochten kiezen in welke klas ze wilden spelen. De ene keer was het dolle pret bij juf Natalie de andere keer had ik een klas vol spelende kinderen. Altijd leuk om te zien hoe ze zich inleven in het thema en hun rol.
 
 
De popenhoek werd cafetaria, op het tapijt maakten de kleuters een echte dierentuin met de knuffels, aan tafel werd er lustig gebouwd aan de dierentuintrein met duplo's of gespeeld met miniatuurdieren. Er was zoveel te zien en te beleven. Een beestige boel!
 

Otto heeft reuzepret bij de duplotrein

En ook Nila en Eva maken rijtjes en spelen met de trein

Geef Andres en Léon maar de miniatuurversies van echte dieren
Tot slot hebben wij allemaal veel geknutseld om onze dierentuin tot stand te kunnen brengen. Alle mogelijke kosteloos materiaal werd erbij gehaald. Voor juf Natalie, mezelf en de kinderen begon het denkwerk hoe we daar nu allemaal dieren van zouden kunnen maken.
Dit was de start van drie weken knutselplezier.......
 
Tijdens de eerste knutseldag ontworpen we: de grote giraf, krokodillen uit eierdozen, slangen uit nylonkousen en slangen uit gekleurd papier
 
 
 
Ons werkterrein
De giraffen

De krokodillen


Slingers voor onze slangen....knippen maar


Slangen gemaakt van nylonkousen en daarna geschilderd...... scheuren en vullen maar...
Vissen tekenen en dan inkleuren met vetkrijtjes.... zo maken we een aquarium met van elke kleuter een mooi gekleurde visEn natuurlijk moet ook dat aquarium gemaakt worden... met grote rollen en veel verfPinguïns maken

Met lege flessen werden pinguïns gemaakt. Zwarte verf erin, lijm erbij, dopje erop en schudden maar. Daarna drogen de flessen zwart op. Voor de buik mochten we witte papiertjes scheuren en op zijn borst en buik kleven. Dan nog voetjes van klei, zwarte vleugels, bek en oogjes en ... klaar. 
 
 
 
 
 
Dan zijn de achtergronden aan de buurt en die werden wel heel origineel gemaakt.... met grote veegborstels werd de verf letterlijk opgeveegd.
 
 
 


Ook de ingangskaarten werden door de kleuters ontworpen. in de echte dierentuin mag je ook niet binnen zonder betalen.

We maakten ook een werkblaadjes waarbij we goed moesten kijken welk diertje niet in de rij past.

 
 
 
 
We schilderden het grote nijlpaard ( toevallig mijn grote favoriet, en van Andres ook)
 
 
 
 

 
 
 
 
En tot slot maken we het ingangsbord voor onze "Vrie wijze dierentuin. "  We schilderen een groot plakkaat met waterverf.
 
 

En als we veel knutselen moeten we ook veel borstels uitwassen..
Naast al het knutselen kwamen natuurlijk nog andere activiteitjes aan bod:
  • verhaaltjes vertellen: Anna naar de dierentuin; De kleine kangerou; de wiebelbillen boogie; Nijntje gaat naar de dierentuin; met Jules naar de dierentuin;...
En zelf die verhaaltjes nalezen natuurlijk

  • dieren sorteren, classificeren volgens verschillende criteria: grootte, lengte, soort, zwemmers, vliegers, planteneters, vleeseters,...
  • raadselspelletjes: juf neemt een knuffel in gedachte. De kleuters mogen vragen stellen, juf antwoordt enkel met ja of nee. Voorbeeld: heeft het een slurf? Heeft het 4 poten?
  • kimspel: welk dier is er weg? Welk dier is van plaats verwisseld?
  • Huisjeswissel met hoepels en bij juf Zoë apenparcour waarbij we moesten klimmen en klauteren
  • Stappen als een....olifant, flamingo, aapje....
  • Muziek beluisteren  " carnaval des animo "
  • En natuurlijk ons liedje zingen dat  steeds onze favoriet zal blijven   ZE KUNNEN ZEGGEN WAT ZE WILLEN... Na al dat harde werk is het tijd voor het grote moment: de opening van onze dierentuin.. Vele ouders en grootouders zijn eens binnengesprongen, maar niet iedereen kan zich vrijmaken. Voor die mensen staat hieronder een filmpje en enkele sfeerfoto's. Geniet!!!!


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/V8qMZlGpzVs?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Eerst enkele sfeerbeelden uit de klas....

Gevolgd door sfeerbeelden van de opening van onze dierentuin.....


Aan de kassa moet het ingangticket afgegeven worden

de giraf staat er statig bij

het wordt druk aan de kassa

De schminkstand was super-populair... met dank aan mama Eva, Mama Nanou en juf ZoëWie is nu de echt giraf... mooi geschminkt Tiana

Dank u wel aan mama Gaston om die vele pannenkoeken te voorzien van suiker en dank u wel aan de pannenkoekenbakkende mama's. Het was smullen geblazen.


Nila de krokodil

Twee heel verwonderde kinderen schattig!


Lizanne de flamingo met haar papa

 


Einde