zaterdag 7 maart 2015

Brandweer

tutatuta  brand brand

Waar zijn de brandweermannen

Ah ze zitten allemaal in onze klas. Gelukkig!

Je kan je niet voorstellen hoe ongelooflijk populair dit thema is. Brandweerman(vrouw) zijn is stoer, heldhaftig en gevaarlijk..
Oke oke soms, want we leren dat brandweermannen niet alleen branden blussen, maar ook dieren uit bomen halen en mensen uit het water redden .
En dat de brandweermannen soms ook slapen in de kazerne, voor elkaar koken en spelletjes spelen... tot de sirene gaat.

Tot onze grote spijt kon de brandweerman ( die juf beloofd had te komen) niet komen wegens op reis.
Maar we keken naar veel informatieve filmpjes om toch een idee te krijgen wat er allemaal verwacht werd van een brandweerman.

Eerst was het de beurt aan het duikersteam en ja er waren zelfs kindjes die al wisten dat je je raampje moet opendoen als je auto in het water terecht komt. Sterk!

Nu we al wat meer weten over de brandweer komt aan bod wat een brandweer allemaal draagt tijdens interventies. Zo leren we dat de jas en handschoenen vanbinnen wol hebben omdat dat niet brand en dat brandweermannen een helm dragen omdat stenen kunnen vallen en een scherm voor hun ogen hebben om hun ogen te beschermen... ook de reflecterende strepen op hun jas en broek hebben een functie.  Zo kunnen we ze goed zien hé juf!
Slimme kindjes in de klas!En nu zelf aan de slag

We maakten in de zaal een grote brandweerwagen met kussens, banken, stoelen en heel veel attributen. Slangen en manschap hadden we zeker niet tekort.

In de klas speelden we met de brandweerkazerne en wagens en loeiden dat het een lieve lust was. Wiewiewie en tatutatu.
We gingen op onderzoek uit om te zien of juf in de auto ook een brandblusapparaat heeft en na lang zoeken vonden we het  verstopt  in de koffer... Waar zou dat zitten in onze eigen auto?

En ook aan onze klas hangt er eentje, als is die net wat groter..We lazen veel verhaaltjes over de brandweer en keken dan gezellig samen nog een keer.We maakten met vorken vuur op ons blad met gele en oranje verf. Daarna maakten we mooie tekeningen van een huis en een brandweerman die juf dan uitknipte en op ons geschilderd vuur plakte..
we helpen elkaar om de schortjes dicht te doen, hoe mooi!
Bij juf Zoë blussen we aan de hand van een omloop de brand. We klimmen en klauteren omhoog en omlaag, kruipen over obstakels en blussen uiteindelijk de brand. Goed gedaan team!

We leren ook twee liedjes over de brandweer. Jules heeft er eentje meegebracht op zijn cd en juf leert ons ook een liedje.

tuut tuut tuut hoor wie komt daar aan
het is de brandweerman
met zijn grote kraan
gelukkig is hij groot en sterk
en kan hij al dat werk
brandweermannetje doof dat vlammetje
tatu tatu blussen maar
brandweermannetje waterslangetje
ssshhh shhhhhh
wij zijn klaar


Juf vertelde van snuffie en de brand en Piro en de brandweerman
en improviseerde vaak zelf eens een toneeltje van een minuutje. Gek doen mag ook hé
Tot slot hadden we een echte evacuatieoefening, waarbij juf aan de sirene draaide( ja ik weet het net als ons gebouw is ons sirene ook voorhistorisch) en alle kleuters zo snel mogelijk het gebouw moesten verlaten. De kleuters hebben dat schitterend gedaan. Alleen juf Charlotte begreep het niet zo goed. Zij was met de derde kleuterklas aan het turnen. Uiteindelijk is ook zij met de kleuters veilig naar buiten gegaan. Tja oefenen moet soms hé!

Er was er ook weer eentje jarig. Ons Katalina werd ook 4 en dat vierden wij: Hieperdepiep hoeraaaaa