zondag 25 januari 2015

vogels

Binnenkort is het vogel-tel-weekend en dat is meteen een goede aanloop naar ons thema. Dank aan alle kindjes voor het vogelvoer, de vetbollen en de vogelhuisjes. Natuurlijk zijn we ons thema begonnen met alle vogels van voedsel te voorzien. Zo lokken we vogels tot vlak aan ons venster in de klas. En vogels hebben we gezien hoor.

We leerden de verschillende vogels kennen en wat ze eten. We leerden over de kringloop van vogels, verschillen en gelijkenissen en waar ze leven.

We maakten een collage op bord met vogels die op/aan water leven en vogels die in bomen wonen. We hebben ook verschillende raadseltjes gespeeld op de computer en leerden zo ook vogels kennen die we niet altijd in onze omgeving vinden.

De kinderen waren vooral zot van een filmpje en liedje op de site van huisje-tuintje-boompjeWe leerden ook het liedje over het roodborstje

Roodborstje tikt tegen 't raam rintintin
laat me erin laat me erin
't is hier zo koud en te stil naar mijn zin
laat me erin rintintin


en van de vogel met een bek

En mijn vogel heeft een bek die doet kwek kwek kwek
als hij kwaad is draait zijn nek
van je kwek kwek kwek
Laat hem zaadjes pikken
hij zal er van verdikken pikkepikkepik
En mijn vogel heeft een bek die doet kwek kwek kwek


We dansten samen de vogeltjesdans....
 
 
 
We maakten vogeltjes uit klei en staken er pluimen in voor de vleugels en staart en een bek en pootjes uit chenilledraad.
 
 
 
We deden allerlei overloopspelletjes: loop als een pinguïn, flamingo, vlieg als een grote vogel, als een kleine vogel.....
 
 
Pinguïn

Pinguïn

Flamingo op ene poot

klein vogeltje


grote vogel


 We speelden een spel, waarbij we vogeltjes juist moesten samenstellen. Niet makkelijk hoor!

Er werd aan vogel observeren gedaan met de verrekijkers en duchtig gediscussieerd over welke vogel ze nu gezien hadden.


We maakten zelf ook verrekijkers, zodat we ook thuis verder kunnen vogels kijken.We deden het spel zoek je nestje, maar in koppeltjes vogels. Elke keer werd er een nestje meer weg gedaan en moesten de vogels naar een ander nest op zoek. Je kan je voorstellen dat de nestjes overbevolkt werden.We maakten vogels met waterverf en sommige kleuters knipten ook een vogelhuis..  En Otto, die voorzag onze papegaai regelmatig van zonnebloempitten.


Tjiep tjiep!